Van land tot bord

De Koopmans Blauwe heeft zijn beste smaak als het ras wordt geteeld op zware klei. Door de hernieuwde belangstelling is het pootgoed schaars.  Om het soort met goed en zuiver startmateriaal te telen wordt inmiddels in weefselkweek pootgoed opgebouwd. Vanaf eind maart wordt de teelt gestart. 

Beschikbaarheid: september tot en met januari. Kenmerken: romig en zacht kruimig met blauwe tot lichtpaarse schil.

Puike piepers uit de Zeeuwse klei!

Eind september zijn de eerste Koopmans Blauwe geoogst. Het areaal telt momenteel ruim vier hectare op Schouwen-Duiveland, waar de aardappel oorspronkelijk vandaan komt. Hier vind je de wat zwaardere kleigrond waar Koopmans Blauwe het best op gedijt. Te zware klei kan bij de oogst problemen opleveren. Hierdoor is de combinatie van de grond op deze locatie en de oogstverwerking, als de weersomstandigheden meezitten, welhaast ideaal. Dit jaar is een kleine 200 ton geoogst.

Zandgrond en droogte zijn van invloed op de kwaliteit en de smaak van de Koopmans Blauwe. Doordat de locatie weloverwogen wordt gekozen, krijgt de aardappel een goede tot zeer goede kwaliteit; een prachtige blauw-rode kleur, kruimig en romig van smaak. 

Koopmans Blauwe is een oer-Hollands streekproduct en worden met de grootste passie, zorg en vakmanschap geteeld en geoogst door onze akkerbouwer.