Het verhaal van Koopmans Blauwe

Als klein jochie van een jaar of vijf, mocht ik af en toe met mij opa mee naar de groenteveiling in Leiden waar hij voor zijn werk regelmatig moest zijn. Mijn opa vertelde mij dan vaak dat hij Koopmans Blauwe zulke lekkere aardappelen vond en kocht ze er regelmatig. Het verhaal van mijn opa is op de een of andere manier blijven hangen.

Enkele jaren geleden kwam ik iemand tegen wiens grootvader voor een teler van de Koopmans Blauwe had gewerkt en ik vroeg hem of dit oude ras nog steeds bestond. Hij checkte het thuis en voor ik het wist had ik 5 kilo pootaardappelen, dat wat je nodig hebt om aardappelen te telen, op mijn bureau staan.

Gewoon ‘voor de leuk’ heb ik de aardappelen op een veldje achter mijn huis ‘gelegd’. De oogst heb ik uitgedeeld aan familie en vrienden en uiteraard heb ik de aardappelen ook zelf aan een smaaktest onderworpen. Iedereen smulde.  

Dat was voor mij voldoende reden om het serieuzer aan te pakken. Samen met collega en vriend Bram Scherpenzeel, heb ik onze passie voor authentieke producten omgezet in een bescheiden productie. Twee oogsten later hadden we al 90 ton beschikbaar. Al enkele jaren liggen de  KOOPMANS BLAUWE in oktober  ‘als aardappel van de maand’ in het schap bij Albert Heijn en nu als hoogtepunt onze eigen verpakkingslijn. 

Koopmans Blauwe wordt inmiddels geteeld op vijf verschillende locaties in Nederland en deze uitbreiding voorziet zodoende in de behoefte van groothandelaren en verpakkers om Koopmans Blauwe als regionaal product aan te kunnen bieden. Consumenten willen steeds vaker weten waar het product vandaan komt en eten graag uit eigen streek. De Koopmans Blauwe zijn in onze eigen verpakking als streekproduct te koop in de groentespeciaalzaken.

De romige wat kruimige smaak is het meest bijzonder aan Koopmans Blauwe. Deze wordt geroemd door een aantal Michelin Sterren Restaurants die Koopmans Blauwe op de menukaart hebben staan en onze aardappeltjes aan de gasten uitserveren. Chef-kok Joris Peters van sterrenrestaurant Aan de Zweth in Schipluiden heeft zich zelfs als ambassadeur verbonden aan Koopmans Blauwe. 

Smaakbeleving op hoog niveau!

Nico Grootendorst